Business PartnerKlubbnyheter

Business Partner – Inbjudan till lunch

Lunchträff fredag 20 nov

Sista träffen fredag 20 november 11.30-13.30 på Sunlight

sunlightÅke Svensson talar bl a om  industrins betydelser för Sverige, forskning och utbildning, JAS Gripen och kommande avtalsförhandlingar på arbetsmarknaden.

Bakgrund

Åke Svensson hade varken rätt utbildning eller kontakter när han på 1970-talet fick sommarjobb på Saab med att stämpla hålkort i en dator. ”Då hade jag inte minsta tanke på att en dag bli vd för Saab. Jag var helt nöjd med jobbet jag hade och tyckte det var hur roligt som helst.”

Efter studierna till civilingenjör fick han fast anställning 1976, och började jobba med att bygga testutrustning. Snart blev Åke avdelningschef. Han tog sig an nya projekt med kundkontakter och fick personalansvar. ”Jag ville göra ett bra jobb, hoppades på att någon såg och uppmärksammade det. Så småningom fick jag mer ansvar”, säger han.

Åke Svensson blev chef för affärsområdet Framtida produkter och hamnade i försvarskoncernens ledningsgrupp. 2003 blev Åke Svensson koncernchef för Saab, trots att han saknade finansbakgrund, vilket annars är den vanligaste rekryteringsvägen för den här typen av jobb.

Saabs dåvarande styrelseordförande Marcus Wallenberg pekar i ett uttalande på att Saabs exportvärde under Svenssons VD-tid mer än fördubblats, från strax under 8 miljarder till 17 miljarder kronor. ”Det har skett samtidigt som den svenska försäljningen minskat från cirka 9,5 miljarder kronor till 7,5 miljarder, främst som en följd av att Sverige dragit ner på beställningar till svensk försvarsindustri”, säger Wallenberg i pressmeddelandet.

Idag är Åke Svensson VD på Teknikföretagen i Sverige och ska dela med sig av sina erfarenheter från näringslivet till Nyköpings GKs Business partnergrupp!

Preliminärt schema

11.30  Ankomst och lunch på Sunlight Hotel Conference & Spa