Vi har Sveriges närmaste fotgolf – Klöverns Golf/Fotgolfbana

Vi är först i Sverige att kombinera golf och fotgolf på samma sexhålsbana! Igår 16 juni invigde vi vår ”nya korthålsbana” för golf och fotgolf. Tack Klövern att ni vill medverka i detta innovativa projekt. Den stora förändringen är att hålkoppen är så stor att den rymmer en fotboll, som sparkas runt för att landa i hål. Tack också för 100 fotbollar från Klövern, som vi kan låna ut vid spel. Allt är gratis på Klöverns Golf/Fotgolfbana och banan är alltid öppen. Drop in gäller och turordning på plats. Det är bara mörker som begränsar spelet när du har egen utrustning med dig.

Gary Cosford

Klubbchef Gary Cosford säger:

”Vi vill bredda golfen och nå målgrupper som normalt inte kommer till en golfbana eftersom de inte kan spela golf och inte vet hur det går till. Nu kan alla prova att sparka en boll i koppen och då är det inte långt bort att de också vill testa att använda en klubba och liten boll och prova ytterligare en sport på samma bana. Vill du inte spela fotgolf så spelar du vanlig golf och då går det helt enkelt fortare att få bollen i hål, eftersom det är större! Din yngsta knatte i familjen får också chansen att komma i kopp lite lättare! Det finns tre olika utslag på varje hål mellan 100 m och 30 m.

Att alla kan testa golf på vår range (övningsområde) vet i regel inte ickegolfare eftersom de kanske aldrig har besökt en golfbana. Fotgolf är också en perfekt aktivitet för en kick-off på företag. Börja med en middag i restaurangen och fortsätt med fotgolf tills det blir för mörkt!   Det är gratis att spela både golf och fotgolf på korthålsbanan. Välkommen till Nyköpings GK och testa vårt utbud med golf, golfkurser, restaurang och Alan Harris shop Quality Golf Outlet. I år har vi också boende på banan i nybyggda hus!”

Dessa fotbollstjejer från BIS hade aldrig varit på en golfbana. Gary Cosford instruerade dem inför deras invigning av Klöverns Fotbollsgolf på korthålsbanan. De fick också snabbinstruktion i hur det går till att slå med klubba och boll.

Dessa fotbollstjejer från BIS hade aldrig varit på en golfbana. Gary Cosford instruerade dem inför deras invigning av Klöverns Fotbollsgolf på korthålsbanan. De fick också snabbinstruktion i hur det gick till att slå med klubba och boll på rangen innan de gick till fotgolfbanan. Det var många som tyckte att det också var riktigt kul att testa golf.

Invigningsrekord

Igår hade vi glädjen att hälsa BIS unga flickor välkomna att sätta ett ”invigningsrekord när det spelade de sex hålen på Klöverns Golf/Fotgolfbana. Flickorna gick in för sin uppgift med liv och lust, trots regn och blött gräs. Flickorna delades upp på de sex hålen och alla startade samtidigt med var sin boll. Det gällde att sparka bollen i hål med så få slag som möjligt. De startade från den längsta utslagsplatsen på varje hål (heter tee på golfspråk). Varje hål har tre olika utslagsplatser.

Ett av lagen på greenen till ett hål. I bakgrunden väntar tre av våra pojkjuniorgolfare på att också få vara med och testa banan med fotboll.

_C8A4560 Stora hal

De blå pinnarna som syns är inte ”mark under arbete”. Pinnarna utmärker var de tre olika utslagsplatserna finns.

_C8A4561 Inspel eller skott

Hål 2. I bakgrunden syns spelare på green hål 1, som finns vid infarten till korthålsbanan. I bakgrunden skymtar övningsfältet och Västra banan. Det är stora hålkoppar! Flaggan tas bort på vanligt sätt innan bollen sparkas i hål.

_C8A4612 Vinnare 19 sparkar slag

Dagens utmaning för BIS-flickorna var att göra ett banrekord för fotgolf. Mikaela Holmborg lyckades med 19 slag, som är ett över banans par. Grattis och bra kämpat första gången med fotgolf. 6 hål med par 3 = par 18. Våra stora golfbanor har par 72.

_C8A4596 Utslag

Det var tryck i slagen, men tyvärr fick flickorna ingen extra rull i det regnvåta gräset. Det var alltså lite ”svårt att komma fram” som vi brukar säga på golfspråk.

_C8A4590 en svag draw

En svag draw! Värt att notera var att flickorna blev lite snopna när bollen inte gick i hål. Golfgreenerna lutar och det var de inte vana vid!

_C8A4583 Teespark

Teespark = utslag! Detta hål ligger utmed vägen till Ryssbergen. Där finns ett dike som spelaren ska undvika. Hamnar bollen där blir det ett pliktslag och ”dropp” för ospelbar boll.

Vilka kan spela fotgolf?

Svar alla! Sporten passar hela familjen, pappa spelar längsta banan, mamma (om hon inte är fotbollsspelare) spelar mellanbanan och småbarnen spelar den kortaste banan. Alla har 3 slag på sig att komma i koppen per hål (idealspel). Räkna alla slag för 6 hål. Den med minst slag, oavsett utslagsplats vinner! Vanliga golfregler gäller.

Vill du spela vanlig golf på Klöverns Golf/Fotgolfbana?

Javisst, det går lika bra som tidigare. Du använder vanlig boll och klubba och kan träna korta slag. Det blir bara lite lättare att få bollen i hål eftersom det är större! Därmed går det lite snabbare att spela och det blir roligare för alla.

2016-06-16 Skylt Kloverns golf fotgolfbana

Du möts av den här skylten på korthålsbanan, som ligger utmed vägen till Ryssbergen på vår bana!

Svenska golfförbundet skriver så här på sin webbsida:

Bakgrund till footgolf eller fotbollsgolf

Svenska Golfförbundet inkluderar nu som första golfförbund i världen footgolf som en gren i sin verksamhet. Footgolf, eller fotbollsgolf som det också kallas, går ut på att sparka en boll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en fotboll och en större hålkopp.

Gemensamt för all typ av footgolf/fotbollsgolf är att det är en sport som passar alla – unga som äldre, män som kvinnor – utan krav på förkunskaper. Reglerna är enkla och det krävs ingen särskild utrustning för spelaren utöver en fotboll (godkänd tävlingsboll i storlek 5) som finns att låna på de flesta footgolfanläggningar.