BananGolfnyttan i samhälletHistorikKlubbnyheter

Torpet på Östra banan – Svanviksstugan från 1734

Efterlysning

Roger Nordvall i styrelsen är fastighetsanvarig och han tar tag i att titta på Svanviksstugan. Klubben har f n inga direkt ”planer” kring huset. Men vi tar med glädje emot idéer och synpunkter från ideella krafter som skulle kunna tänka sig att rusta upp torpet. Ta kontakt med Roger Nordvall – 070-388 20 24 – roger@nordvallbp.se

torpet-svartvit-gammal-bild

Svanviksstugan

Svanviks Båtsmanstorp nr 33, Nicolai socken, Södermanland

Här kommer lite information om torpet på golfbanan, som vi har fått via mail av Åke Vidlund. Torpet ligger till vänster om tee på hål 13 och är synligt också från fairway hål 14.

Den sista som bodde i Svanviksstugan var Mathilda Bergman. Läs om henne och hennes bakning i Limpstugan av bl a ”Arnö-limpor”.

Det finns uppgifter om vilka som bodde där ända sedan 1734. Namnet på soldattorpet är Båtsmanstorp nr 33. PDF-länk till torpet. Obs! Efternamnet Tjust fick de av krigsmakten då de bodde på detta torp. Därför heter alla Tjust.

Enligt fornminnesinventeringen 1958 är stugan en Ryggåsstuga, enkelstuga med torvtak under trekupigt tegel. Väggarna har lockribbpanel och inklädda knutar. Huset återfinns i inventeringen under nr 149. Stenviks rotes Båtsmananamn var Tjust. I husförhörslängderna från 1756 nämns torpet första gången. Svanvik var en föregångare till Arnö. Svanvik nämns Bohlby och enligt Gustaf Nilsson var de båda gårdarna byggda i en fyrkant. Svanvik var även Nämndemannagård.

På senare tid har stugan varit sommarnöje. Den ingår sedan 2002 i den mark som den utbyggda golfbanan vid Ärilla omfattar.

Läs mer info om torpet och vilka som bott där i denna pdf-fil. Länk till www.bygdeband.se – lokalhistoria på webben

Tack

Vi tackar Åke Vidlund för omtänksamheten att förse oss med detta historiska material.

_c8a9751-svanviksuset-forfaller-sv2016-12-03 – Samma bild som artikelbilden men i svartvitt. Svanviksstugan förfaller och taket är på väg att rasa.

_c8a9756-vinterbild-vag-14vVia bl a den här vägen från Nävekvarnsvägen går det att köra till Svanviksstugan. Det ligger några äldre sommarhus strax efter avfarten. Här utmed hål 13 Västra. Vägen tar slut vid tee på hål 15 Västra.

Mer dokumentation

Vår medlem Jörgen Bennheden har under hösten 2016 dokumenterat om ”vikingarnas spår” på Västra banan. Många hål där vi spelar idag har varit under vatten och det finns många gravplatser!

Historik – Golfbanan för 6 000 år sedan

banner-boka-boende-980x120

Bokning! Eller ta kontakt med klubbchefen.