DamerKlubbnyheterUtbildningVision 50/50

Redo för golf! – En anpassad nybörjarutbildning för tjejer/damer

Redo för golf – En anpassad nybörjarutbildning för tjejer/damer

Inom ramen för klubbens arbete med Vision 50/50 ska klubbens tränare genomgå en utbildning i vad som kallas ”Redo för golf!” Utbildningens syfte är att anpassa nybörjarutbildning i golf till tjejer/damer. Inte många klubbar i Sverige har förmånen att ha en kvinnlig tränare som Malin.

För att sjösätta Redo för Golf har klubben bjudit in fyra st nya golfare till en kurs med syfte att tjejerna ska få grönt kort och börja spela. Som motprestation vill vi ha feedback på alla delar av utbildningen och verksamheten under det första året som golfare. Kunskapen vi får av dessa tjejer blir en del av vårt utvecklingsarbete på klubben.

En av våra nybörjare är Amanda Nordlie, (till höger på artikelbilden) idrottskonsulent på SISU/Sörmlandsidrotten, som också ingår i Vision 50/50-arbetet. Hennes uppgift är att följa Vision 50/50-arbetet och att vara en resurs i det kommande utvecklingsarbetet. Golfen är en av de första idrotterna som påbörjat ett så utvecklat jämställdhetsarbete, som många andra idrotter följer med avund.

Deltagarna har alla fotboll som bakgrund men har aldrig tidigare provat golf:

 • Amanda Nordlie, 26 år, idrottskonsulent Sörmlandsidrotten
 • Malena Hellman, 30 år
 • Lisa Tholander, 28 år
 • Melinda Hall, 28 år

Vi tackar Malin Landehag för bra förberedelser. Ser ni tjejerna på anläggningen, så ska vi givetvis  uppmuntra dem och fråga om de har roligt!!

Nyköpings Golfklubb är en av 45 golfklubbar i landet som under ledning av Svenska Golfförbundet (SGF) påbörjat en utvecklingsresa mot en mer inkluderande och jämställd golf. Gary Cosford, klubbchef


2017-09-12  Spel på banan – Kom-Igång Golf

Flickorna en tisdagkväll när de spelade fem hål från 150-m på Östra banan med pro Malin Landehag. Artikelbilden är från det tillfället. Det var deras tredje träff med Malin. De har slagit på rangen, testat bunkerslag, chippat och puttat och nu också spelat på banan. De har också gjort kunskapstest via dator om golfvett och regler. Efter första gången på banan insåg de alla att det var annorlunda än att test slå från rangen och att det var mycket nyttigt med mål att slå till!

14 september. Amanda fick chansen att gå med 9 hål när damerna hade sin avslutningstävling. Då fick hon insyn i att också erfarna golfare ibland missar bollen. Hon deltog också i efterföljande middag och prisutdelning. Amanda och projektet presenterades kort. Se artikel från damavslutningen.

Redo4Golf – Fotbollstjejer blir golfare!


Samtal med Amanda Nordlie, SISU

 • Som idrottskonsulent blev jag inkopplad i vision 50/50 för att stödja klubbar i arbetet.
 • För att kunna stötta klubben på bästa sätt insåg jag att jag behövde mer golfkunskap och då beslutade vi att starta en nybörjargrupp med tjejer där alla känner varandra men har olika vardagar och familjesituationer. Två av deltagarna har små barn.
 • Tjejerna ser detta med golf som ett sätt att umgås nu när de inte spelar fotboll tillsammans.
 • Jag har haft lite respekt för golf och ser detta som en utmaning, så nu i början försöker jag lära mig lite regler, golfvett och hur jag träffar bollen.
 • Att jag inte har testat golf tidigare har nog att göra med att det har en typ av stämpel på sig vad gäller kläder, utrustning och attityd samt att det är tidskrävande. Hittills har jag till exempel insett att  det finns otroligt vänliga och hjälpsamma människor som vill få med fler yngre individer till sporten samt att det finns möjlighet att endast spela 9 hål.
 • Jag hade nog inte tillräckligt med mod för att ta mig till en golfklubb innan eftersom jag hade stor okunskap om hur det fungerar på en golfklubb.

Amandas förväntningar

 • Som idrottskonsulent hoppas hon kunna hitta några nycklar som kan bidra till att fler tjejer väljer att golfa samt att kunna sprida information om golfen vidare.
 • Att fler ska få höra talas om att golf är en sport för alla ålder och kön!
 • Tipsa om att det går att göra en teambuildingaktivitet på klubbens korthålsbana, som är öppen och gratis för alla.
 • Hon hoppas att tjejgruppen ska sprida golfen vidare genom att de syns i sociala medier samt att folk börjar prata om golfen på ett annat sätt.
 • Hon tror att hon kan hitta faddrar i vänskapskretsen som kan ställa upp och hjälpa till med fadderronder i jakten på poäng och grönt kort!

Tjejgolf – Så här arbetar pro Malin Landehag

Malin Landehag

Jag har sedan många år tillbaka försökt få fler tjejer och kvinnor att börja spela golf och få dessa kvar i klubbverksamheten. De senaste fyra åren har jag haft ett speciellt golfläger bara för tjejer. De senaste sex åren har vi också haft en träningsgrupp bara för tjejer.

De bästa i tjegruppen var med och gick caddie på damernas seriespel på Ågesta i juli. Dessa 3-4 tjejer i tjejträningsgruppen har också tränat ett par tillfällen med damernas elit på klubben. På så sätt väver jag in de nya tjejerna så att steget till elitgruppen i framtiden inte kommer att kännas så stort. Damelit får också agera som fadder till de unga tjejerna.

Fler tjejer till golfen

2017-08-09 – Tjejer på korthålsbanan. 

I januari 2017 satte Södermanlands golfförbund igång med projektet ”Fler tjejer till golfen”. Projektbeskrivning. Vi har på Nyköpings golfklubb haft två träffar för att locka tjejer att testa på golf. Alla golfklubbarna i Södermanland blev inbjudna.

På den andra träffen 9 aug var det ett 20-tal som kom och provade på golf. Träffen avslutades med att elit/tjejgruppen spelade scramble på korthålsbanan, vilket var mycket uppskattat av dessa nya golfare. SVT kom och filmade och gjorde intervjuer.

Enda kvinnliga tränaren i Södermanland

I maj gjordes det även ett reportage av SVT om mig som enda kvinnliga tränare på Södermanlands golfklubbar. Reportaget har varit väl uppmärksammat och både jag och klubben har fått positiv feedback. Titta på filmen.

När jag pratar med mina tränarkollegor i Sverige märker jag att vi ligger i framkant med att ”se och locka” kvinnor till golfen. Nyköpings Golfklubb har fantastiska medlemmar som ställer upp och går fadderronder. Vi är också den enda klubben som faktiskt stänger 9 hål varje tisdag för nybörjarna i Kom-Igång-Golf. På så sätt får de chansen att gå ut de första ronderna med fadder som kan hjälpa och stötta.

I år har ett 80-tal utbildats i Grönt Kort på klubben. 55 st av dem är tjejer. Det är en jättestor ökning så mitt/vårt arbete börjar ge gensvar vilket är väldigt glädjande. Malin Landehag, Golf Professional

Länkar


SGF – Svenska Golfförbundet har tagit fram ett studiematerial som inleds så här:

Redo för Golf – En reflektionsbok att spara

Välkommen – Redo för golf är din väg in i spelet. Klubben och tränaren har utbildats för att du ska få uppleva golfens bästa delar. Tillsammans välkomnar vi dig till en värld med ett livslångt lärande, spännande möten och en möjlighet att idrotta i en fantastisk miljö.

Kursen består av sex träningstillfällen. Fem träffar genomförs i grupp och en som privatträning. Utöver det kommer du att bjudas in till att spela på banan och andra aktiviteter som klubben arrangerar.

Den röda tråden utgörs av att du som ny golfare ska komma in i gemenskapen och få möjlighet att utvecklas på golfbanan.

Välkommen hälsar Redo för golf-teamet!
Välkommen till golfen! Gemenskap, hälsa, utveckling och utomhus!

 

Fotograf Tomas Kihlman


Vårt nya läckra boende på banan

banner-boka-boende-980x120Boka boende! Eller via mail boende@nykopingsgk.se | Bilder på husen | Bildspel