Redo4Golf – Fotbollstjejer blir golfare!

Fyra pigga fotbollstjejer i ”Tjejgruppen” mötte upp inför FredagsÖppet 15 september. De hade värmt upp på rangen och puttinggreen. De var otroligt taggade inför att första gången gå 9 hål på Östra banan. Följ deras väg till hcp 54.

2017-10-04: Vi insåg direkt att vi behövde skapa ett program för att hjälpa våra pilotflickor och andra nybörjare.

Lisa Tholander – Mina upplevelser på östra banan 9 hål den 15 sep

Lisa Tholander inser att bollen inte gick den väg hon trodde!

Mina upplevelser av fredagen stämmer mycket med vad Malena skrivit nedan. Inför: Jag tyckte det skulle bli väldigt roligt att testa gå nio hål med fadder. Jag kände mig förberedd och att jag hade mycket med mig av vad pro Malin Landehag hade lärt oss. Under spelets gång i fredags blev jag lite besviken på mig själv för att jag trodde att jag skulle vara mycket bättre än vad jag var. Det kändes som jag underpresterade och slarvade i närspelet. Jag är en humörspelare när jag spelar fotboll och jag märkte ganska snabbt att det inte fungerade på golfbanan. När jag blev frustrerad spelade jag bara sämre. I efterhand vill jag summera fredagen som väldigt givande och faktiskt rolig trots att det inte gick så bra. Jag lärde mig mycket av att gå med en fadder då jag kunde fråga om tips och råd. Jag kommer i fortsättningen träna främst närspel.

Malena Hellman

Mina upplevelser på östra banan 9 hål den 15 sep

Efter fyra förberedande träffar med pro Malin och en del egen träning tillsammans med tjejerna kände jag mig redo för att gå nio hål. Under spelets gång i fredags var det mycket frustration då jag inte kände att jag spelade lika bra som jag upplevt på träning.

I efterhand vill jag summera fredagen som både väldigt rolig och trevlig men framförallt väldigt givande! Man lär sig otroligt mycket när man får komma ut på banan och gå tillsammans med en fadder.

Amanda Nordlie –Mina upplevelser på östra banan 9 hål den 15 sep

Jag håller med ovanstående angående fredagens nio hål. Innan var jag lite nervös men tyckte att det skulle bli spännande att gå mina första nio hål. Kändes som det var nästa steg i utvecklingen efter de lektioner som vi haft med Malin.

Under spelets gång så försökte jag lägga fokus på att det faktiskt var första gången och skulle se det som träning. Jag insåg att det inte alls var samma sak som att slå ut från rangen till exempel. I efterhand kände jag att jag behöver mer träning på banan för att fortsätta utvecklas. Samtidigt som jag kände detta så kände jag mig nöjd över att ha första gången ”avklarad” samt att jag förstår att folk tycker det är rogivande att spela golf.

En fredagseftermiddag med fint väder och trevligt sällskap var en bra start på helgen!

Melina Hall –Mina upplevelser på östra banan 9 hål den 15 sep

Melinda Hall, en av fotbollstjejerna, som nu svingar en klubba. 

Jag var extremt förväntansfull inför de 9 hålen och hade som mål att försöka göra så många bra slag som möjligt. Inledningsvis så presterade jag sämre än vad jag hade hoppats på och kände att ja fick sänka min ambitionsnivå lite och försöka vara nöjd om jag fick några bra slag/puttar. I det stora hela är jag väldigt nöjd och det var en bra erfarenhet att gå dess 9 hål för att inse att det krävs mycket träning för att bli en bra golfspelare! 

Första birdien! Melinda Hall lyckades med sitt livs första birdie (2 slag) på hål 3 Östra!

Detta gäller vid fadderronder

Vid fadderronder för nybörjare gäller spel från 150-m (par 3) och då räknas poängen så här:

7 slag = 0 poäng
6 slag = 1 poäng
5 slag = 2 poäng
4 slag = 3 poäng
3 slag = 4 poäng
2 slag = 5 poäng
1 slag = 6 poäng HIO

På väg mot Grönt Kort

Så här går det till för spelare utan handicap:

Spela från 150 m: Elev ska klara ett av alternativen vid spel över 9 hål:
– 18 poäng eller mer vid ett tillfälle eller
– 14-17 poäng vid två tillfällen.

Elev genomför golfrundan med spelare med officiellt handicap (36).

 

 

Fadderkommentar efter första gången 15 sep – 150 m

2017-09-15 – Idrottstjejer som är vana att tävla och ge allt fick en ny upplevelse att de inte kunde ”styra” själva. Naturen var i vägen och bollen gick inte den tänkta vägen! De var mycket vetgiriga och mottagliga för tips och råd. Humöret var på topp hela tiden trots att de nog inombords kände frustration! Nu är första gången avklarad. Vädret var det bästa tänkbara och det fanns inga bollar som tryckte på bakifrån som stressade spelarna. Alla fyra flickorna deltog.

Andra gången –Mina upplevelser på östra banan 9 hål den 15 sep

2017-09-22 – Vi hade planerat att de skulle vara med på avslutningen för Kom-Igång-Golfen i tisdags, men alla fick förhinder. De hade själva försökt hitta faddrar dagtid under veckan men misslyckats och de hade inte hunnit med någon egen träning. Idag var det bara Amanda och Malena som kom och vi gick tillsammans också förra fredagen.

Vädret var inte lockande med duggregn och en mycket blöt och därmed svårspelad bana.

Vi hade tid 15.30 och de kom sent. Uppvärmningen blev några provsvingar utanför tee. För att de skulle  få extra slagträning spelade de från tee 49. Vid 150-m började vi räkna slagen. Malena slog i vattnet på andra slaget. Hon fick därmed träna på dropp. Det blev inga poäng. Amanda lyckades bättre och fick en 2-poängare för bogey (5 slag). Malena lyckades chippa i hål för par på hål 3 och fick sin första 4-poängare. Amanda fick uppleva problemen med att stå och slå i backe (fötterna högre eller lägre än bollen) på hål 8. Det är svårt!! Men vilken skillnad på spel det var från första gången! Några gånger till så är det klart med ”Grönt kort” och de får spela vidare på handicap 54 och börja sin resa ned mot hcp 36.

Vid genomgång av scorerna (resultaten) visade det sig att de tog poäng på hål där de undvek hinder i form av vatten, bunkrar och skog! Det är ett tydligt besked om att det är fairway (den kortklippta delen av banan) som gäller.

Idag fick de också träna på att markera bollen på green med markeringsknapp och rikta in bollen mot hål. De fick 10-öringar att använda som markör (och sådana hade de aldrig sett). De fick också rådet att spela ”säkert” på green genom att tänka ”komma nära hål” för att få en kort nästa putt. En nybörjare slår oftast för hårt och kan få en lika lång eller längre retur. Där försvinner många slag. Båda fick också praktisk träning på att välja ”säkra vägval”. Slå snett ut på fairway istället för rakt fram i ruff (högre gräs där bollen lätt fastnar). Slå inte när det finns träd och grenar framför och undvik bunkrar! Dessa är otroligt svårspelade nu med blött väder.

Vi hann med en snabb återkoppling efter ronden. Båda kände att de spelade mycket bättre idag än första gången och de fick fina poäng. De hade också försökt att tänka bort sina misslyckanden och gå vidare med nästa hål. Malena kände att hon blev säkrare på klubbval för olika avstånd. Hon tänkte själv innan hon bad om råd och det stämde oftast. Hon börjar nu känna sina klubbor. Amanda spelade med lånade klubbor, som var helt nya för henne.

Fadderrond – Tredje gången – 150 m

Från höger: Melinda (perfekt sving), Amanda (för låg sving), Lisa (fin avslutning) och Malena (missad uppvridning). Vi har pratat om denna bild som är ett bevis på att alla utvecklats. Som adept är det nyttigt att se bilder och helst också videofilm på svingen, men det blev tyvärr aldrig av. Foto: Gunnel Thunström

2017-09-28 – Alla fyra deltog och vi gick i två bollar.  Gunnel Thunström gick med Amanda Nordlie och Malena Hellman eftersom vi börjat tillsammans. Både Amanda och Malena hade också hunnit gå 9 hål en gång med kompisar. Lisa Tholander och Melinda Hall gick med Berit Edin, som deltog för första gången. Lisa räknade inte sina slag. Melinda spelade riktigt bra. Både Malena och Melinda klarade gränsen 14 poäng.

Fadderrond – Fjärde gången – 150 m

2017-09-29 – Amanda Nordlie och Melinda Hall deltog med Gunnel Thunström som fadder. De hann med ca 20 min på rangen och 10 min på puttinggreen. Båda fick tips om puttning och det resulterade under ronden. det tränades mycket på sikte mot målet och det resulterade också. Grattis till Melinda, som fick 22 poäng. Hon går nu ut med hcp 54 nästa gång.

Fadderrond – Femte gången – 150 m

Klubbchef Gary Cosford är mycket engagerad i projektet. Här pratar han med Mona Karlsson, t h och Amanda Nordlie.

2017-10-03 – Amanda Nordlie och Malena Hellman deltog och vi fick ett härligt väder. Mona Karlsson deltog första gången som fadder och vi gick tillsammans. Flickorna hann slå på rangen ca 10 min och också göra några puttar. Amanda började bra på banan och fick poäng på de fem första hålen men missade på puttningen. Malena missade hål fyra, hon hade ett fint bunkerslag men svag puttning. Malena behövde två poäng på sista hålet och hon låg framme fint men missade puttningen.  Där försvann hcp 54! Båda tränade ca 15 minuter på puttinggreen efteråt.

Mentorrond – Sjätte gången – 150 m – Västra banan

2017-10-04 – Vi började formulera klubbens projekt Redo4Golf – Ett Mentorprogram. Det var lätt att inse att en nybörjare snabbt behöver mycket stöd med spel för att de ska få träning och hålla energin uppe. Vi har haft Kom-Igång-Golf varje tisdag med fadderronder under många år, men det har inte varit tillräckligt. I och med mentorprogrammet övergår vi nu till att skriva mentor och adept.

Lisa och Malte Tholander och Mona Karlsson före start på hål 1 Västra banan. Malte ville inte sova!

Amanda Nordlie och Lisa Tholander (och Lisas son Malte, 1 år, i vagn). Mentorer Gunnel Thunström och Mona Karlsson ställde upp och tog hand om Malte. Det hade varit omöjligt att både skjuta barnvagn och hjälpa spelarna. Idag var Östra banan upptagen av herrgolfens avslutningstävling. Det var Lisas tredje gång och hon hade inte tränat något. Hon fick träna på sikte och att markera och rikta in sin boll vid puttning. På slutet tog hon till sig detta att putta försiktigt för att komma nära och därmed sätta nästa putt. Det långa spelet satt ganska bra för både Amanda och Lisa. Amanda är lite för försiktig när hon svingar och tappar därmed längd.

Mentorrond – Sjunde gången – 150 m

2017-10-06 – Amanda Nordlie och Malena Hellman. Flickorna gick som vanligt in för spelet med stor entusiasm och peppade varandra. Svåra förhållanden på banan med blött underlag gjorde det svårspelat.

Mentorrond – Åttonde gången – 150 m

2017-10-10 – Malena Hellman spelade ensam idag. Dom gick runt på en riktigt våt bana med svåra förutsättningar. Efter ronden idag var det en snabblektion med pro Malin Landehag inplanerad och då anslöt också Amanda (nedan). Därefter följde gemensam lunch med klubbchef Gary Cosford och planering inför torsdagens filmning när Svenska Golfförbundet skulle komma för att dokumentera projektet.

Svensk Golf kom med ett filmteam och filmade under träningen.

2017-10-12 – Vår dokumentation av SGFs filmning några timmar på eftermiddagen.

Filmteamet intervjuade klubbchef Gary Cosford, pro Malin Landehag och Gunnel Thunström, som mentorledare. De gjorde också en separat intervju med Amanda Nordlie, idrottskonsulent Sörmlandsidrotten, som deltar i vårt projekt Vision 50/50 och som nybörjare i golf. De intervjuade också Melinda Hellman och Lisa Tholander, båda nybörjare på väg mot Grönt kort.

Efter filmningen ville Amanda och Melinda gå 9 hål men regn, vind och kyla gjorde att vi avbröt.

Mentorrond nionde gången – 150 m

Lisa och Amanda på puttinggreen

2017-10-13 – Amanda och Lisa gick med Gunnel. De hade tränat på rangen innan och gjort fina slag. Östra banans första 9 var riktigt våt och det var återigen usla förutsättningar. Det blev mycket träning på dropp för vatten både på fairway och i bunker. Solen tittade fram och slagen satt ibland. Amanda fick sin bästa rond med 12 poäng. Hon missade de två sista hålen. Lisa fick också fina poäng. Hon är den som spelat minst.

 

Mentorrond tionde gången – 150 m – Grattis till Grönt Kort och 54

2017-10-16 – Idag hände det! Malena och Amanda spelade 150 m. De tränade först på rangen men hann inte putta. Tid 09.20 och fullt på banan! Idag var det bättre väder, ca 15 grader och betydligt torrare på banan än förra gången. Spelet lossnade för Amanda och hon fick 20 poäng och klarade därmed sitt Gröna Kort och hcp 54. Spelet satt i de nya skorna, skämtades det om. Malena hade redan en rond klar med 14 poäng och hon klarade sig också idag. De fick var sin RosaBandet greenlagare och markeringsknapp som minne och uppmuntran. I handen håller de var sitt scorekort med sitt namn, som visar att de har 59 slag vid spel från tee 49/50 och på vilka hål de har extraslag. De får nu spela själva på banan, men för att sänka sig behövs någon med officiellt hcp (36 eller lägre) i bollen. Nu är de sugna att testa igen från tee 49! Nu blev det ingen mer gång. Den 19 oktober kom första frosten och spelet blev uppskjutet mer än 1 timma och de hann tyvärr  inte vänta!

Sammanfattning av fadderronder för flickorna

2017-09-15 – Amanda, Malena, Lisa och Melinda = alla deltagare i pilotprojektet. Första ronden.
2017-09-22 – Amanda och Malena
2017-09-xx – Amanda och Malena spelade var sin rond med en kompis
2017-09-28 – Amanda, Malena, Lisa och Melinda = alla. Malena och Melinda 14 poäng
2017-09-29 – Amanda och Melinda – Melinda 22 poäng (klar efter tre 150-m- ronder)
2017-10-03 – Amanda och Malena
2017-10-04 – Amanda och Lisa (+ Malte i barnvagn med Mona Karlsson, mentor)
2017-10-06 – Amanda och Malena
2017-10-10 – Malena. Amanda anslöt till träning med Malin före lunch och möte betr filmning.
2017-10-12 – Filmning av SGF. Amanda, Malena och Lisa deltog. Inställd mentorrond pga regn.
2017-10-13 – Amanda och Lisa
2017-10-16 – Amanda och Malena. Amanda 20 p och Malena 14 p. Båda klarade hcp 54.
2017-10-19 – Amanda, Malena och Lisa. Tid kl 9:40. Inställt på grund av frost (drygt en timma).

Hur lång tid tar det att gå från 150 m för att få hcp 54?

2017-09-29 – Melinda: Hcp 54 efter 3 mentorronder
2017-10-16 – Malena. Hcp 54 efter 8 mentorronder
2017-10-16 – Amanda. Hcp 54 efter 10 mentorronder
Mentorronder pågår – Lisa har spelat 4 gånger


Kommunikation och hur gå vidare m m

 • Flickorna har bildat en grupp på messenger för information och bokning och bjudit in mig där.
 • De har några gånger kvar med sin träning för pro Malin Landehag.
 • Att själva hitta golfare, som vill gå mentorronder, har varit ett hinder för dem.*
 • De har insett att det inte går att träna alla fyra tillsammans. De måste ta de chanser som de får med sina jobb och familjer.
 • De kan alltid träna själva på rangen, övningsfälten och korthålsbanan. Där kan alla träna utan att vara medlemmar. I och med att säsongen går mot sitt slut är inte vädret så lockande.
 • Amanda hade delat den första artikeln om dem (se nedan) och hon har redan fått förfrågningar från några vänner om hur det går till att ”bli golfare”.
  • Vi har utvecklade program med nybörjarkurser och nybörjarmedlemskap m m. I och med Redo4Golf arbetar vi på att förfina och utveckla den delen ytterligare inför 2018.
  • Redo4Golf satsar på att få med fler tjejer/damer till golfen och det arbetet pågår och det kommer attraktiva erbjudanden.

Anm*. Klubbens organiserade program för nya golfare ”Kom-igång-Golf” på tisdagskvällar avslutades 19 september.

Nybörjarmedlemskap – Ingår i utbildningsavgiften

Medlem som går nybörjarkurs hos oss får behålla sitt nybörjarmedlemskap i max två år. Vid hcp 54 måste medlemmen uppgradera till annat medlemskap. Vid säsongslut 2017 hade vi ca 70 st damer 22+ som har nybörjarmedlemskap, som vi nu ska erbjuda mentorskap m fl åtgärder för att hjälpa dem vidare.

 


Projektet Redo4Golf ingår i Vision 50/50

När klubben presenterade projektetRedo4golf” skrev klubbchefen:

”För att sjösätta Redo4Golf har klubben bjudit in fyra st nya golfare till en kurs med syfte att tjejerna ska få grönt kort och börja spela. Som motprestation vill vi ha feedback på alla delar av utbildningen och verksamheten under det första året som golfare. Kunskapen vi får av dessa tjejer blir en del av vårt utvecklingsarbete på klubben.

En av våra nybörjare är Amanda Nordlie, idrottskonsulent på SISU/Sörmlandsidrotten, som också ingår i Vision 50/50-arbetet. Hennes uppgift är att följa Vision 50/50-arbetet och att vara en resurs i det kommande utvecklingsarbetet. Golfen är en av de första idrotterna som påbörjat ett så utvecklat jämställdhetsarbete, som många andra idrotter följer med avund.

Deltagarna har fotboll som bakgrund men har inte provat golf:

 • Amanda Nordlie, 26 år, idrottskonsulent Sörmlandsidrotten
 • Malena Hellman, 30 år, sjuksköterska
 • Lisa Tholander, 28 år, lärare
 • Melinda Hall, 28 år, polis

Damtävling

Amanda Nordlie hade hunnit gå med 9 hål vid damernas avslutningstävling och hon deltog också på middagen efter tävlingen. Läs den artikeln.

Artikelbilden: Malena Hellman, Melinda Hall, Lisa Tholander och Amanda Nordlie

Artikel – Redo för Golf – En anpassad nybörjarutbildning

Redo för golf! – En anpassad nybörjarutbildning för tjejer/damer

Länkar

 

Vårt nya läckra boende på banan

banner-boka-boende-980x120Boka boende! Eller via mail boende@nykopingsgk.se | Bilder på husen | Bildspel

Information angående Coronavirus covid-19

Råd och rekommendationer för Nyköpings Golfklubb