Klubbnyheter

Nyhetsbrev Banan Nyk GK

By 27 augusti 2019 No Comments

Nyhetsbrev Golfbanan 2019

Jag heter Paul Danielson är 33 år gammal. Jag bor ett stenkast ifrån golfbanan tillsammans med min sambo Evelina och våra 2 barn Levi och Lex, 8 och 5 år.

Jag har sedan 8 års ålder spelat golf och har som lägst haft 0,7 i hcp. Åren 2006-2007 testade jag mitt spel på den svenska Telia Touren utan något vidare resultat och började under våren 2007 att jobba på Oskarshamns GK som säsongsarbetare på banan. Under 2008 & 2009 jobbade jag hela säsongen på samma ställe. Under mina år på Oskarshamn genomgick jag SGF:s Grundutbildning inom banskötsel och tog även sprutcertifikat.

2010 ville jag började utvecklas och flyttade därför till Nyköping och började jobba på Skavsta Golf där jag stannade i hela 7 års tid. Tiden på Skavsta gjorde att jag utvecklades väldigt mycket inom banskötsel och jag genomgick både vidareutbildning och senare också HGU (Högre Greenkeeper Utbildning).

Våren 2017 så var Skavstas framtid lite oklar och jag kände att jag ville vidare med min utbildning och började därför jobba på Nyköpings Golfklubb som Assisterande Head Greenkeeper.
Sedan start har jag jobbat mycket tillsammans med Magnus och det har varit lärorikt och nyttigt att få lära sig nya rutiner och moment som görs på en större klubb. Under våren 2019  lade Magnus och jag upp en strategi för gödsel och jordförbättring där vi riktade gödslingen mer mot tider på året där vi vet att Greenerna kan ha det kämpigt, inför en tuff Golfvecka eller liknande. Vi tycker att vi sett ett bra resultat i detta och jag tänker fortsätta på det spåret fast kanske ta det ytterligare några steg och göra samma sak på övriga ytor.

Tidigare i år meddelande Magnus att han skulle jobba sin sista säsong. Jag har sedan ett par månader tillbaka fått tjänsten som Head Greenkeeper och det innebär förtroendet att se till Östra och Västra banan på Nyköping GK ska vara i bästa skick. Jag ser detta som ett naturligt steg i min utvecklingen och se fram emot att få sätta mina idéer och min prägel på saker och ting.

Rådslag Bana

Arbetet i Rådslag banan tycker jag är mycket intressant. Det finns många idéer och önskemål som framförs som tyder på ett stort engagemang hos våra medlemmar.
Jag och Magnus har under 2019 ingått i rådslag bana och tillsammans med klubbens övriga representanter Anders Lundgren, Tina Mardla, Susanne Hörnfeldt, Niclas Rigbrandt, Christer Bergström & Gary Cosford.

Vi har gemensamt gjort en så kallad ”Hålbibel” där vi fått idé-spruta kring saker oberoende av kostnad. Vi får sedan sätta oss ner och göra en prioriteringsordning för saker som ska göras fort, saker som måste göras på längre sikt och stora kapitalprojekt som ska vidare för finansiering till styrelsen och ni medlemmar.

Pumparna och styrsystemet

Vi har också beslutat att se över vår bevattningsförsörjning. Idag får vi använda industrivatten i SSAB’s ledning men ibland har vi kortare och ibland längre stopp för underhållsarbeten som kan vara bekymmersamt för oss, om detta sker under sommarens hetaste månader. Vi har en back-up, men det blir en stor kapacitetsbrist. Vi har förhoppningar om att kunna säkra en jämnare tillgång till vatten, men det kan kräva stora investeringar från oss. Vi ska ta upp detta med vår leverantör och hoppas kunna återkomma om detta framöver med positiva besked.

Under 2019

Vi har inför 2019 gjort om vår gödselstrategi för våra greener för att kunna anpassa ännu mer till varje greens förutsättning. Det görs regelbundna fuktmätningar som ligger till grund för hur mycket och när gödsling ska ske. Detta i kombination med ett mer gynnsamt klimat för banorna jämfört med 2018 har vi sett kvalitetsförbättringar. Målsättning är att behålla jämna och välmående greener.

Förbättring görs löpande på banorna under hela säsongen. På en del platser har nya dräneringsbrunnar installerats och på andra hål har nya boxar till bevattning lagts till. Vi har under året lyft skötselrutiner på tee-ytorna.

Klipprutiner har också utvecklats genom att på tävlingsbanan klipps fairway med stripning och på den icke tävlingsbanan klipps fairway ”black & white” (dvs. halva fairway klipps motgräs och halva med gräs). Detta gör att maskinerna kommer undan från spel snabbare.

Vi har också borstat greenerna oftare under 2019 som är mindre slitsamt för gräset.

Våra nya områden bakom Östra 12:ans green och till vänster från utslaget på hål 14 Östra har etablerat sig fint. Vi upplever mindre letning på både ställen som har resulterat i lite snabbare speltempo och en bättre spelupplevelse.

nya vallen bakom green 12 östra

Breddning av spelytan hål 14 östra

Hösten 2019/våren 2020

Nu på sensommaren så har vi fått en del angrepp av stress på greenerna. För att motverka det har vi sprutat mot det, höjt klipphöjd och förebygger med mycket järn och näring för att skapa en stark och motståndskraftig planta. Detta arbete sker både på green och fairway.

 

Såmaskin

Jag kommer även nu redan på hösten att börja stöd så alla greener som vi sedan tidigare vårar vet kan få det kämpigt till våren. Allt för att ha en stor fröbank och mycket nytt och friskt gräs till kommande säsong.

Jag kommer kalla till en ”insats-kväll” för alla hålvärdar under september. Det blir mycket slitage på banan när hösten kommer och vi vill hålla våra fina fairways så länge så möjligt. Jag återkommer om datum och tiden framöver.

Det tar mycket extra tid att sköta om våra  ”problem-greener” men ambitionen är att kunna satsa ännu mer på allt runtomkring banan. Under hösten kommer en del grävjobb utföras och alla maskiner ska servas, slipas och iordning ställas till 2020.

Inför säsongstart 2020 återgår vi till en ”städ dag” på klubben. Under april kommer vi kalla alla hålvärdar och frivilliga medlemmar för att hjälpa oss att få banorna i ordning.

Golfare

Vi gör precis allt vi kan för att hålla en så bra bana som vi bara kan. Ibland kommer vi lite i vägen för några av er men vi försöker så gott vi kan att hålla oss undan. Men tänk på att vi faktiskt är där för eran skull och för att ni ska få det nyklippt och fint.

Det som vi skulle önska att ni kan hjälpa oss med är det de enkla sakerna som att kratta bunkrarna efter er eller att laga sitt eget (eller någon annans) nedslagsmärke. Det går att tjata om till dö-dagar men det är ack så viktigt.

Om det är något ni vill fråga eller har synpunkter på så tveka inte på att komma fram till mig på banan eller i restaurangen och fråga mig. Jag svarar mer än gärna på frågor och delar gärna med mig av min kunskap kring Greenkeeping.

Ha en skön sensommar & höst på våra fina banor!

Mvh// Paul Danielsson