Banchefen informerar

Aktuell information om banan

Juni 2023

Under de senaste veckorna har våra sommarjobbare börjar och vi har kunnat komma igång lite smått med all ”finish” även på kringområden.
Singelklippning sker nu på västra banan och jag tycker själv att vi i onsdags presenterade en fin bana med snabba greener.
I onsdags den gångna veckan så bekämpade vi östra banan mot ogräs och lät därför medvetet fairways växa fritt i ett par dagar. Det upplevdes säkert som rufsigt men detta gör vi bara en gång per år så det kommer inte hända igen ☺️ hoppas ni har överseende.
Jag hoppas alla sett de nya uppklippningarna och avrinningsytorna ute på västra banan som vi jobbade med redan förra hösten och även i våras. jag tycker det har blivit riktigt snyggt.
Vi är nästa helt i fas med greenerna. Vi har 2 greener som vi måste reparera och jobba lite extra med för att skapa perfekta ytor för er att putta på.
Många glada tillrop ute på banorna och jag uppskattar att folk kommer fram till mig och frågar och undrar saker och jag försöker svara efter min förmåga.
Men det är ett trevligt klimat på klubben denna säsongen och det är riktigt roligt.
Tack för att ni tog er tid.
Och än en gång.
Trevlig midsommar🌞🌞

 

 

 

April 2023

Det har varit en fröjd för mig och min personal att få presentera banan på det viset som vi kunnat den första veckan. Vi har absolut några små skador kvar att jobba med men det går inte ens att jämföra med förra våren.
Vi lyckades i onsdags på årets första herrgolf skapa en fin bollrull på greenerna trots en ganska hög klipphöjd och greenerna ser ut att må riktigt bra.
Jag vill passa på att tacka alla trevliga golfare som kommer fram med glada tillrop och beröm för att banan är så bra. det stärkes oss i personalen och vi kommer kämpa för att göra det ÄNNU bättre.
låter dessa bilder tala för sig själva.
2023 har bara börjat.!!

 

 

 

RAPPORT Augusti-September

Hej alla medlemmar.

Säsongen är sent gången men än har vi garanterat några fina dagar kvar att spela golf på.
Här kommer en liten rapport om vad som hänt och kommer att hända under hösten.

GREEN
Under augusti så var det ett ganska högt svamptryck och vi har gjort allt vi kunnat för att hålla tillbaka svampen, det med goda resultat.
Vår utmaning är nu inför hösten att hålla ytorna så torra som vi bara kan. Detta för att förhindra mer svampangrepp och för att få alla de sista skadorna att sluta ihop sig innan vintern.
Vi kommer också att börja stöd-så greenerna i nästa vecka.
Greenerna skall även luftas.

Tee/FG
Vissa av våra tee:s har tagit mycket stryk av högt speltryck och den torra sommaren. Vi kommer därför att stänga av vissa 59 tee nu när speltrycket minskar.
Vi kommer också att renovera några av våra tee:s där vi ser återkommande skador.

På västra banan håller vi tillsammans med banrådet och delar av styrelsen på att kolla på möjligheten till avrinningsytor runt våra greener. Det är ett stort arbete då det kommer krävas omprioriteringar i klippning, gödsel, dressning och annan skötsel. Lägg märke till att detta är ett test och skall utvärderas.

FAIRWAY
Våra fairways är fina men jag tycker att dom kan bli ännu bättre. Vi kommer därför att lufta våra gamla fairways och dressa upp dom. Detta för att få dom lite mer jämna. Tanken är också att vi ska höja en del dräneringsspår och andra ojämnheter som orsakats under åren.
Vi har också påbörjat klippning ut på våra Fairways. Det ser fint ut än så länge och jag hoppas att de kan hållas fina under de torra perioderna också.

ÖVRIGT
Vår skog behöver ses över. Vi har många björkar, tallar och granar som dött av torkan som vi haft. Det är klubbens skyldighet att anmäla till kommun om ”granbarksborre” och åtgärda detta genom att ta bort dem.
Vi ska också rensa områden närmast banorna på sly och undervegetation.

Våra vägar skall rensas på ogräs och fyllas på med grus.

Detta är bara några av alla de saker som väntar oss inför hösten.

Hoppas vi ses där ute under höstdagarna och att vi får fint höstväder så vi kan spela golf ett bra tag till.

TREVLIG HELG!

Paul Danielsson

 

 

RAPPORT JULI (20220705)

 

Green

Vårt absolut viktigaste område på banan och känsligaste. Västra banan börjar se ok ut medan östra har en bit kvar. Vi började i förra veckan att ”lappa” in gräs på västras greener för att återställa dem  ännu snabbare. Detta är det som man har som sista utväg. Vi har stödsått greenerna 3 ggr, och ser att det nya gräset kommer upp men det vill inte riktigt sprida sig på det sättet som det vanligtvis brukar. I och med nysådd så har vi vattnat dom så mycket att kringområden blivit mättade och till och med tryckt upp vatten på andra ställen på banan.
Samma åtgärder görs på Östra banan denna vecka med start imorgon Onsdag.

 

TEE/FG

Dessa tycker jag håller god klass i år men vi behöver fortfarande hjälpas åt. Framför allt på korthålen så måste vi försöka att laga efter oss när vi slagit en torv. Alla tees kommer att gödslas mer inför golfveckan.

FW

Här tycker jag att vi är på riktigt bra väg. Finns några FW som ser tråkigare ut än andra men när vi lägger den andra givan med gödsel på dom så kommer de också ta sig.

Ruff

Vi har nyligen bekämpat all klöver i ruffarna på västra banan. Detta gjorde att vi medvetet släppte iväg dem så för att få full effekt av medlet. Detta gjordes på natten för att det ska ha gott om tid på sig att sjunka in i plantan innan ni golfare kommer och spelar på det. Samma skall göras på östra i veckan som går men det måste också passas in så att det inte kommer något regn just när vi sprutar.

 

I övrigt så vill jag säga att det har varit en väldigt stressig och speciell vår. Jag har daglig kontakt med andra banor och det är förtvivlat på många håll runt om i landet. Isen och snön som la sig på banorna, den kalla våren som följde gjorde att greenerna inte fått återhämta sig som önskat. Det är väldigt frustrerande men jag lovar att vi alla nere i banpersonalen gör allt som står i vår makt för att ni ska få spela en så bra bana som möjligt.

 

             

 

JUNI 2022-06-07

Vi är en bit in i säsongen nu och det är fortsatt ingen sommarvärme förutom på dagarna. Men enligt prognoserna så ska värmen komma nu. Det håller vi tummarna för!!

Här kommer en liten rapport om vad som händer på banan.

GREENER:

Det har börjat växa och vi gör nu punktinsatser på greenerna för att jämna till och få i nya frön i skadorna.
Idag, tisdag så vertikalskärs och dressas Östras greener. Detta gjordes i torsdags på Västra banan.

Tanken med green 13 östra är att den skall öppna igen till nästa onsdagsgolf (2022-06-29) på Östra banan. Vi har sått den 3 ggr nu och det kommer nya skott.

TEE/FG:

Dessa skärs idag tisdag tillsammans med greener. Över lag så tycker jag att tees ser bra ut. På korthålen måste vi hjälpas åt att laga efter oss. Det blir väldigt uppslaget. Sand finns i sandlådorna.

BUNKRAR:

Tyvärr som med allt annat så är leveranserna det svåra. Sanden finns, men transportföretagen har svårt att leverera. Vi har 6 bunkrar kvar på Västra banan som har den gamla sanden, men så fort vi får leverans av den nya sanden så kommer vi att jobba ut den även i dessa. Vi väntar för att vi inte vill att någon bunker skall stå utan sand.

Efter några dagar med regn så såg vi inte en enda bunker på västra banan som hade stående vatten i sig. Detta är ett gott tecken och visar att jobbet med gjutning och resning av dräneringar har givit resultat.

En tråkig sak är att vi ser tydligt folk som inte bryr sig om att kratta i bunkrarna och som slår ner torvor i den nya sanden utan att plocka upp. Detta ser jättetråkigt och jag menar att vi alla måste hjälpas åt om vi vill att bunkrarna ska hållas snygga länge.

FAIRWAYS/RUFF:

Bekämpningen mot ogräs på FW har svarat bra. Vi är medvetna om att klövern ute i ruffarna är tuffa men så fort vi får några torra dagar så kommer vi att bekämpa även ruffarna. Detta görs nattetid och vi kommer behöva stänga banan tidigare någon kväll för detta.

 

I slutet på denna vecka så slutar skolan och några tar studenten, och detta innebär att vi får in våra skolungdomar i jobb igen. Det är då vi kommer börja singelklippa och speeda upp greenerna inför kommande tävlingar och en trevlig sommar.

 

Tack för att ni tog er tid.

Med vänlig hälsning,

Paul

 

Banchefen informerar

Aktuell information om banan

 

Hej alla Golfare.

Det har nu gått en tid sedan vi öppnade och vi börjar äntligen se lite resultat av allt det arbete vi lagt ner. Stödsådden som vi la för 14 dagar sedan har börjat gro och vi ser nya skott komma upp.

GREEN:

Dessvärre så brottas vi fortfarande med väldigt kalla nätter. Medel på nätterna är ca 2-4 grader och då ger det oss tyvärr ingenting om det är 20 grader mitt på dagen. torka är också en faktor som kämpar med. Vi måste hålla ständig kontroll på fuktigheten i ytan nu när vi ska läka skador och få nya skott att sätta sig.

Vi har gödslat rejält men måste också hålla kolla så att vi inte får svampangrepp när vi håller det så fuktigt. Det är en svår balans.

På bilderna ser ni spåren med nya skott på green 15 V. På bild 2 är jag och Sebastian ute och mäter fukten i skador och runt om för att kunna få en bild av vilka greener som vi ska punktbehandla och vilka som vi kan köra på med hela sprinkler-systemet.

Några greener har klarat sig riktigt bra också. på BILD 3 ser ni green 8V och en av våra nya killar som håller på att lära sig vältning.

 

TEE/FG

Då gräset är högre på tee och foregreen så har det kunnat växa lite bättre än greenerna gjort och jag tycker att vi har kommit ganska långt där. Så småningom kommer även tees att skäras och dressas.

 

FAIRWAY

Jag har varit runt hos kollegor och både bett om råd och givit dem mina åsikter om vad dom kanske kan göra för att återställa sina ytor. Tyvärr så ser vi många banor som har väldiga skador på sina Fairways. Här tycker jag att vi har klarat oss riktigt bra jämförelsevis.

Vi har fått ut en första giva med gödsel och den smälte ner riktigt fint i och med det lilla regnet som kom plus våran egen bevattning.

 

Idag 18/5 så stängde Västra banan 18:40 för bekämpning av ogräs på samtliga Fairways. Detta gör också att vi INTE komma klippa FW på under torsdagen så det kan upplevas som lite rufsigt. Hoppas ni kan ha överseende med detta och på fredag så klipps allt igen.

 

SUMMERING:

Vi har verkligen ställts inför en tuff utmaning detta året med en av de tuffaste vintrarna på många många år. Jag har som jag tidigare skrivit pratat med mycket kollegor och det är många som är väldigt stressade och förtvivlade över att se sina banor se ut som de gör.

Får vi bara upp nattens temperatur och lite tur med vädret så kommer vi att ha en fin bana till sommaren.

Det gläder mig att många kommer fram till mig och visar förståelse och ödmjukhet inför det arbete vi lägger ner. Det har varit tufft men jag börjar se ljuset i tunneln tillsammans med värmen som börjar smyga sig på.

 

Tack för att ni tog er tid att läsa hela detta.

MVH/ Paul

Mer information

Paul Danielsson – Banchef
paul.danielsson@nykopingsgk.se

 

 

Återblick – Head Greenkeeper:

19xx – Kent Sundkvist
19xx – Agne Franzén
1991 –2002 Runo Viklund
2003 –2007 Jan Lundell
2007 – 2019  Magnus Koinberg
2020 – Paul Danielson