Damupptakt – Damernas första tävling på säsongen

2016 201520142012

Upptaktsträffar

2016 – 20152014

Texten nedan finns också på ”damavslutning”.

Tillbakablick

Vi ska vara rädda om historien och dokumentera så mycket som möjligt. Vi började undersöka när denna trevliga tradition startade med damernas upptaktstävling (och avslutningstävling).

Kerstin minns

”Jag kommer ihåg att jag hade information om vad som gällde för tävlingarna inför säsongen. Vi var alltid i golfrestaurangen. Inför avslutningen och inför damernas Gästabud var det mycket att göra med inköp och även samarbetet med sponsorer varav Saab var den största. Vi i damkommitten ville ha koll på hur prisbordet skulle se ut och köpa till priser till prisbordet. Vi hade vår egen kassa och vi bekostade och målade om och städade själva i damrummet. Gästabudet blev så stort senare att vi fick begränsa deltagandet till sörmlandsklubbarnas medlemmar.”

Berit Krönby

2016-03-22 Berit Kronby fikatraff.jpg

Gunnel Thunström träffar och intervjuar Berit Krönby i hennes bostad 22 mars 2016. Berit överlämnade mängder med dokumentation.

Utifrån denna sammanställning över alla damkommittéer genom tiderna från 1956 fick vi svar via Berit Krönby (född 1924) som kom ihåg.

Berit var med i DK 1977-78  och var DK-ordförande 1979-80. Hon drev bl a Berits Ecelectic under många år och var engagerad i damernas seniorgolf. Där var det trögt att få damerna att spela och de ville inte tävla! Det blev sällskapsgolf med trisslotter, som var startavgiften.

Berit var tillsammans med sin make Bengt Krönby och Marianne och Arne Johansson med och startade Ärila-veckan 1968. Textreportage från 30-årsjubiléum.

Reportage från besök hos Berit Krönby

Intervju med Berit Krönby 2016. Gunnel Thunström.

Berit Krönbys tal på damupptakten 5 april 1979

Berits tal på damupptakten finns sparat i denna fil.

Berit värvade Kerstin Åkvist till Damkommittén 1981 och då startade Kerstin med mer damtävlingsverksamhet. Christina Hörnfeldt tog sedan över. Traditionen har levt vidare.

1979 – Berit Krönby, Brita Windahl, Gunnel Lundgren, Anita Fröberg, Marianne Johanson, Elisabeth Åkesson
1980 – Berit Krönby, Brita Windahl, Gunnel Lundgren, Anita Fröberg, Marianne Johanson, Elisabeth Åkesson
1981 – Kerstin Åkvist, Marianne Johansson, Anita Fröberg, Gunnel Lundgren, Ulla Bergström, Eva Hartzell
1982 – Kerstin Åkvist, Marianne Johanson, Ulla Bergström, Eva Hartzell, Christina Hörnfeldt
1983 – Kerstin Åkvist, Marianne Johanson, Ulla Bergström, Eva Hartzell, Christina Hörnfeldt
1984 – Christina Hörnfeldt, Ulla Borggren, Gunnel Englund, Gunnel Hellberg, Margaretha Olofsson
1985 – Christina Hörnfeldt, Birgitta Andersson, Ulla Borggren, Gunnel Hellberg, Siw Johansson.
1986 – Christina Hörnfeldt, Birgitta Andersson, Ulla Borggren, Margaretha Einarsson, Siw Johansson

Komplett förteckning finns på denna länk, men några namn saknas.

Nybörjargolf

Kerstin startade också Nybörjargolf samma år, efter ett tips som hon fick på en konferens för alla damkommittéordföranden i distriktet när Katrineholms GKs DK-ordförande berättade att de hade startat nybörjargolf. Nybörjargolfen var bara för damer och det tyckte herrarna var orättvist när de inte fick vara med. Nybörjargolfen är dåligt dokumenterad bakåt. Vi tar gärna emot information.

2011 fick ”Nybörjargolfen” en renässens under namnet ”Kom-igång-Golf” och finns fr o m då i Medlemskommittén.

Damernas Majortävlingar

Damerna har alltid haft sin tävlingsdag på torsdagar. För några år sedan ändrades till onsdag för veckotävlingar. Torsdag eller helg gäller för Damernas Majors:

1. Upptaktstävling Damerdenna sida
  2. Alan Harris Rose BowlSammanställning
  3. MidsommardansenSammanställning
  4. Gästabudet Damer – Sammanställning
  5. Maggies tävling – Sammanställning
  6. Ladies InvitationalSammanställning
  7. Avslutning damerSammanställning

Damgolf Damkommitté

Flera jubiléumsaktiviteter 2016

1981 – 35 årsjubiléum – Damernas upptaktstävling
1981 – 35 årsjubiléum – Damernas avslutningstävling
1981 – 35 årsjubiléum – Nybörjargolfen
2011 – 5-årsjubiléum – Kom Igång Golfen (nytt namn på Nybörjargolfen)

Upptakts- och avslutningstävlingar som är dokumenterade

Du som har information att komplettera med är välkommen att ta kontakt med webbredaktören.

Foto: Gunnel Thunström