H50 – Mellansvenska Scratchserien

Klubben deltar inte i H50 MSV Scratchserien 2018.

H50 Scratchserien

Ulf Harlin

ulf.harlin@me.com
076-631 82 06

Mellansvenska (MSV) Scratchserien är en serie för H50  och äldre spelare. Det är klubbar från Södermanland, Östergötland, Västmanland, Närke och Värmland som deltar.

Spelformen är slagtävling utan handicap. Varje lag består av 6 spelare. De fem bästa resultaten för varje lag blir lagets resultat.

Start av Scratchserien för H50 2017-06-02

Så blev det då dags för årets första omgång av Mellansvenska Scratchserien (MSS) för H50 och äldre spelare. Fredagen den 2 juni var det spel på Hylingebanan (Söderköpings GK) i ett soligt och skönt vårväder. Den trevliga banan var i bra skick även om lägesförbättring tillämpades.

I år är det 17 lag med i serien med 6 spelare i varje lag som först spelar 3 omgångar och sen går de 12 bäst placerade lagen vidare till en slutfinal. Nyköpings lagledare Ulf Harlin hade stora bekymmer med att få till ett lag. De H50-spelare med låga hcp som borde ingå i laget hade alla förhinder att ställa upp. Tråkigt att ingen kunde offra en dag och ta ledig för att spela. Men med hjälp av Jan Andersson lyckades Ulf få till ett lag. 5 spelare av det gamla gardet ställde upp så Nyköping kom till spel i alla fall. Alla utom Leo Flisell tillhör H65+. Leo gjorde debut i laget och han var glad över att få vara med även om han inte var nöjd med sitt resultat.

Vi gamlingar, som trodde vi gjort vårt i laget för länge sen, ställde också gladeligen upp när vi kallades in. Det är roligt och utmanande att spela riktig golf som det görs i scratchserien. Alla slag räknas så man kommer inte ”undan” ett dåligt hål.

Nyköpings resultat räckte inte långt denna gång utan vi hamnade på 16e plats. Det krävs att de bättre spelarna ställer upp i kommande omgångar för vi ska hamna bland de 12. När man tittar på varje spelares hcp var det 77 st under 9 och 13 över 9 i hcp. Vi gjorde en bra insats i förhållande till vår spelstandard om man jämför med det. Nyköpings lag och resultat:

• 82 – Thomas Claeson
  • 83 – Jan Andersson
  • 85 – Leif Halth
  • 87 – John Ekoff
  • 89 – Martin Saar
  • 93 – Leo Flisell

Lagets resultat är de 5 bästa och då blev det 426. Det är 39 slag sämre an Katrineholm som var bäst. Bästa individuella resultatet hade Hans Blomberg från Kallfors med 69 slag.

Alla lagresultat kan nås via länken ovan. Ett stort tack till alla som ställde upp i laget. Nästa omgång spelas på Västerås GK söndagen de 18 juni.

Ulf Harlin c/o Jan Andersson
H50 Scratch Omg 1 MSS Jan Andersson – pfd-fil

Info/historik

Serien startade 1995 som ett försök med 12 lag. Det blev ett positivt utfall och från och med 1996 delades antalet lag upp i två divisioner. Nyköping GK/Ärila gick med 1996 och har sen dess varit med. Vi började i div 2 och flyttades upp till div 1 inför 1997 års spel. Sen var vi kvar i div 1 till 2003 men då det blev nedflyttning till div 2. Laget spelade upp sig till div 1 under 2004 och sen dess har vi tillhört div 1.

Det var från början tre omgångar i serien men från och med 2011 är det fyra omgångar som spelas. Till 2014 blev det en förändring av serien så tillvida att de båda divisionerna slogs ihop. Efter tre omgångar spelar sedan de 12 bästa lagen en final under hösten.

Vi har ett flertal gånger hamnat i mitten av serien. Under 2015 nådde vi dock vår bästa placering med en glädjande andraplats. De lag som dominerat under åren är Karlstad med 10 segrar, Örebro med 5 segrar och Linköping med 4 segrar. Västerås har också 1 seger.

Klubbens första lagledare var Bengt Åkvist som efterträddes av Curt Johansson. Därefter var Jan Andersson ledare under åren 2007-2015. Ulf Harlin är lagledare för Nyköping GK fr o m 2016.